Espresso:
    Hvad er en espresso?
    Espresso er italiensk og refererer til den måde, hvorpå drikken laves, dvs. bryggemetoden.
    Kaffedrikken espresso er en lille, intens kop kaffe, som særligt i det sydeuropæiske nydes om morgen for at skyde dagen i gang. Espresso laves normalvis af ca. 7 gram malede kaffebønner og 30-45 ml vand. Espressokaffe eller espressobønner er en lidt misforstået betegnelse. Faktisk er kaffebønner, der anvendes til espresso, ikke anderledes end almindelige kaffebønner.
    Hvorfor skal jeg vælge en espresso?
    Hvis du er glad for almindelig sort kop kaffe, men godt kunne tænke dig at prøve en mere intens smagsoplevelse, så skal du smage en espresso. En espresso indeholder også mere koffein end en almindelig kop sort kaffe og kan derfor virke mere opkvikkende.

    Caffe latte:
    Hvad er en caffe latte?
    En caffe latte laves med ⅓ espresso og ⅔ dampet mælk med ca. 5 mm mælkeskum på toppen. Den er en af de mest populære drikke på menukortet. En caffe latte er mildere i smagen end de andre espressobaserede opskrifter, og den serveres ofte i et højt glas med en lang ske.
    Hvorfor skal jeg vælge en caffe latte?
    Du skal vælge en caffe latte, hvis du ikke er så glad for alt for meget mælkeskum som i en cappuccino eller synes, at den smager lidt for meget af espresso. Hvis du gerne vil have lidt mere espresso smag, men samtidig gerne vil beholde mængden af varm mælk, så kan du lave en caffe latte med double espressoshot.

    Latte Macchiato:
    Hvad er en latte Macchiato?
    En latte Macchiato er et espressoshot med lige dele varm mælk og mælkeskum. Denne drik er kendetegnet ved 3 flotte lag: Den lune mælk i bunden efterfulgt af kaffe og mælkeskum på toppen. Latte Macchiato har altså et tykkere lag mælkeskum end en caffe latte.
    Hvorfor skal du vælge en latte Macchiato?
    Hvis du er til en meget “mælket” kaffedrik, som samtidig også er cremet og blød pga. mængden af mælkeskum, så skal du vælge en latte Macchiato.

    Cappuccino:
    Hvad er en cappucino?
    En cappuccino er en italiensk kaffedrik, der laves af lige dele espresso og mælkeskum. Cappuccino er en cremet og lækker drik med en mild og let sødmefuld smag takket være mælken. Drikken fremstilles ved et espressoshot i bunden af en cappuccinokop, derpå hældes den varme mælkeskum. Du får det mest cremede og luftige mælkeskum ved at anvende mælk med høj fedtprocent.
    Hvorfor skal du vælge en cappuccino?
    Du skal vælge en cappuccino, hvis du er vild med, at smagen af espresso tydeligt toner frem, men stadig gerne vil have smagen af cremet, varm mælk. Denne kaffe er perfekt til dig, som synes caffe latten bliver en anelse for mælketung og gerne vil drikke din kaffe af en almindelig kop med hank.

    Flat white:
    Hvad er en flat white?
    Flat white er en australsk drik, der blev opfundet som et modstykke til den italienske cappuccino. Flat white består af et espressoshot med fin mælkeskum – ligesom ved en cappuccino – men flat white har en mindre mængde af mælkeskum, dog den samme kraftige espresso smag. Det er vel grunden til kaffens navn, da de ønskede en mere “flad” drik, altså uden den store mængde skum på toppen.
    Hvorfor skal du vælge en flat white?
    Hvis du godt kan lide en god kop kaffe med mælk og mælkeskum men ønsker, at den smager mere af espresso end en caffe latte, og at den ikke har den store mængde mælkeskum som en cappuccino, så er flat white et godt bud på en kaffe.

    Cafe creme:
    Hvad er en cafe creme?
    En cafe creme er en kop kaffe med dejlig crema ovenpå. Denne bløde crema kommer fra olien i kaffebønnerne. Den serveres ofte i en stor kop og er meget lig den traditionelle, danske filterkaffe – også alligevel ikke for det fyldige crema ovenpå en cafe creme sørger for at eftersmagen varer længere.
    Hvorfor skal du vælge en cafe creme?
    Det skal du, hvis du er vild med en fyldig og lækker kop kaffe med dejlig crema på toppen.

    Espresso macchiato:
    Hvad er en espresso macchiato?
    En espresso macchiato – eller bare macchiato – er et espressoshot med en lille smule mælkeskum, der serveres i en lille kop. Macchiato er italiensk for “plettet”, og grunden til dette er, at man praktisk talt “pletter” kaffen med en smule mælkeskum. Skummet har den effekt, at det holder på varmen og kaffens aroma. En macchiato har den egenskab, at mælkeskummet og espressoens smag rammer din gane mere separat end andre kaffedrikke med mælk.
    Hvorfor skal jeg vælge en espresso macchiato?
    En espresso macchiato er perfekt til dig, som nyder en god espresso og gerne vil “markere” espressosmagen med mælkeskum, frem for at “markere” mælken med lidt espresso.

    Ristretto:
    Hvad er en ristretto?
    En ristretto er et meget koncentreret espressoshot. Ristretto er det modsatte af en lungo, da man stopper brygningen af shottet tidligere end normalt. Det medvirker til at give et meget fyldigt shot med mindre bitterhed. Denne drik er for den avancerede kaffedrikker, da du opnår en kaffeessens, der efterlader en stærk, langvarig eftersmag
    Hvorfor skal du vælge en ristretto?
    Ristretto er perfekt for dig, som elsker smagen af espresso og ikke er vild med bitterheden. Her får du den reneste og fineste smagsoplevelse. Den er meget koncentreret, så du kan højst sandsynlig kun drikke en ad gangen.

    Americano:
    Hvad er en americano?
    En americano er noget af det tætteste, du kommer på en traditionel kop filterkaffe, hvis du skal brygge den på en espressomaskine. Her blandes et espresso shot med en lille smule varmt vand. Modsat en lungo, som et langt espressoshot, der har været i kontakt med vandet i længere tid, opnår man ved en americano en rundere og blødere kop kaffe, da man ikke forlænger gennemløbstiden, men blot tilføjer vand. Americano kan dog ikke sammenlignes direkte med en kop almindelig filterkaffe, da den har en helt andet crema på toppen, som gør den ekstra blød.
    Hvorfor skal du vælge en americano?
    Denne kop kaffe er perfekt til dig, hvis du kan lide din kaffe sort og synes en kop espresso er for stærk og for lille, men samtidig finder den almindelig filterkaffe for kedelig.

    Doppio:
    Hvad er en doppio?
    Doppio er italiensk for “dobbelt“, så her er der naturligvis tale om en dobbelt espresso – dvs. der køres to espressoshot ned i en kop. Normalvis anvender man ca. 14 gram malede kaffebønner og 60-75 ml vand for at lave en doppio.
    Hvorfor skal jeg vælge en doppio?
    Du skal vælge en doppio, hvis du er vild med espressosmagen – her får du bare dobbelt op. En espresso indeholder også mere koffein end en almindelig kop sort kaffe og kan derfor virke mere opkvikkende.

    Lungo:
    Hvad er en lungo?
    Lungo er en sort kop kaffe og betyder “lang” på italiensk. Drikken består af et langt espressoshot, dvs. et espressoshot, der har været i kontakt med vand i længere tid (ofte i mere end 1 minut – normalt espressoshot 25 sek.) Derfor er smagen ikke er lige så kraftig, som ved et almindeligt espressoshot. Lungo brygges altså helt modsat af en ristretto, hvor man ved en ristretto bruger meget lidt vand, så smagen bliver ultra koncentreret. Lungo indeholder mere bitterhed end en espresso.
    Hvorfor skal du vælge en lungo?
    Du skal vælge en lungo, hvis du vil opnå en mildere og tyndere fylde på kaffen og som har mere bitterhed end en espresso.

    Mælk:
    Hvad er mælk?
    Rigtig mange nyder mælk i sin kaffe, og mange ønsker den lun og/eller skummet. Mælkens temperatur er helt afgørende for dit resultat. Den må ikke blive over 70 grader, da den så vil smage af risengrød. Den må omvendt heller ikke komme under 60 grader, da mælkens sødme så ikke vil fremtræde. Den perfekte temperatur er ca. 65 grader.
    Mælkeskum:
    Hvad er mælkeskum?
    Mælkeskum har mange kaffedrikke på toppen. Hvis du har en automatisk eller semiautomatisk espressomaskine, kan du selv steame din mælk til kaffen. I de fuldautomatiske espressomaskiner gør den arbejdet for dig.
    Traditionelt set er det bedst at anvende sødmælk, når du skal steame din mælk til fx en cappuccino, fordi fedtindholdet er højere end i øvrige typer mælk, og du derved opnår et mere cremet skum. Hvis du selv vil lave mælkeskum på din espressomaskine, skal du bruge en mælkekande, et termometer og den integrerede streamer. Alternativt kan du bruge en elektrisk mælkeskummer.

    Vand:
    Hvad er vand?
    Vand er udover malet kaffe hovedingrediensen i en kop kaffe. De fleste espressomaskiner og kaffemaskiner har en vandbeholder, som du kan fylde op, når du gerne vil brygge en kop kaffe. I Danmark har vi generelt meget hårdt og kalkholdigt vand, hvilket naturligvis ikke er godt for hverken espressomaskiner og kaffemaskiner. Det er derfor utroligt vigtigt at beskytte sine maskiner mod kalk. Det er selvfølgelig altid bedst at købe kildevand uden kalk, men det er ikke ligefrem den billigste løsning. En billigere og samtidig lettere løsning er at filtrere vandet inden, du hælder det i din espressomaskine.

    For at sikre den optimale kaffe ekstraktion skal vandet være under kogepunktet. Hvis vandets temperatur er for høj, vil din kaffe smage bittert – hvis den er for lav vil kaffen smage syrligt, smagløs og vandet.

    nordjylland_1

    MOKKAFFE VED/NCN KAFFE ApS
    Gammel Kirkevej 27
    9530 Støvring
    Tel: 53 86 87 88
    info@mokkaffe.dk

    Sjælland

    MOKKAFFE / Drikkevand
    Danmark ApS
    Lundegårdsvej 12
    4100 Ringsted
    Tel: 23 44 55 32
    admin@mokkaffe.dk