En gammel drik

Te blev til en drik for mennesker omkring 300 år før vores tidsregning. I det sydvestlige Kina fandt man på at hælde vand på blade af teplanten, så man fik en velgørende helsedrik ud af det. Siden bredte teen sig til først resten af Sydøstasien, og siden resten af verden – så te i dag er verdens mest udbredte drik, bortset fra vand.

Samtidig med udbredelsen har variationerne udviklet sig. Forskellige sorter, mange måder at behandle teen, der giver forskellig karakter, blandt andet i kraft af iltning af tebladene – sort, hvid, grøn te og flere andre. Te fra produktionslande som Indien, Kina, Sri Lanka, Indonesien og flere afrikanske lande har særlige træk. Og vi har med årene fået en stor palette af tilført smag, oftest fra frugt og bær – eller krydderier i chai te.

Derfor er det mere end blot en frase, at der er en te for enhver smag. Og der er uanede variationer og nuancer at tage på opdagelsesrejse i – og masser af måder at drikke teen, inspireret af mange globale kulturer. Englændernes
five o’clock tea er blot én af utallige muligheder

Te er et fantastisk naturprodukt med en lang og begivenhedsrig historie. Den dag i dag drikker folk i hele verden te døgnet rundt. Teens historie begynder for århundreder siden i Kina. Kom med ind i teens verden og lær mere om teens historie, dyrknings- og produktionsmetoderne, tebladene osv.

Teens historie

Te har en lang og begivenhedsrig historie. Man har nydt denne drik i århundreder i hele verden.

Der findes adskillige legender omkring opdagelsen af te. Te blev første gang nævnt i en kinesisk historie 2700 år før Kristi fødsel, under kejser Shen Nung. Det fortælles, at han opfandt teen under en af sine rejser rundt i det kinesiske kejserrige. Mens han lå og hvilede sig, faldt et par blade ned fra en busk og landede i hans kop med kogende drikkevand. En dejlig duft steg op fra koppen og den nysgerrige kejser blev nysgerrig og smagte på drikken. Drikken havde ikke blot en dejlig smag, men også en forfriskende virkning. Kejseren blev så begejstret for sin nye opdagelse, at han begyndte at dyrke den magiske busk. Det første kinesiske navn for te var “te”, som senere blev til “cha”.

Teen blev introduceret i Europa i 1610, da den første last med te ankom om bord på et hollandsk sejlskib. Importen af te var i en årrække begrænset , fordi rejserne fra Kina til Europa tog meget lang tid. Skibene kunne være undervejs i næsten et år. Teen blev derfor et forholdvis dyrt produkt. I løbet af det 18. århundrede blev teen billigere og derfor mere udbredt.

Irerne drikker mest te og de efterfølges på andenpladsen af englænderne. Men også japanerne og andre asiatiske folkeslag samt f.eks. tyrkerne, syrerne og iranerne drikker store mængder te. I Holland drikkes der mere te end i f.eks. Indien, USA og Tyskland.

nordjylland_1

MOKKAFFE VED/NCN KAFFE ApS
Gammel Kirkevej 27
9530 Støvring
Tel: 53 86 87 88
info@mokkaffe.dk

Sjælland

MOKKAFFE / Drikkevand
Danmark ApS
Lundegårdsvej 12
4100 Ringsted
Tel: 23 44 55 32
admin@mokkaffe.dk